MayDay!

Oktober 1944. De streek is bevrijd maar elders woedt de oorlog nog in alle hevigheid. Plots worden de inwoners van Kortrijk-Dutsel en Linden opgeschrikt door een Amerikaanse B-17 bommenwerper die een noodlanding op de Speelberg maakt.

We gaan 79 jaar terug in de tijd en maken kennis met de ‘Green Hornet 2nd’, een Amerikaanse B-17 bommenwerper. Het viermotorige toestel was op 17 oktober 1944 met zijn negenkoppige bemanning op de terugweg van een missie naar Keulen wanneer de ene na de andere motor het begeeft. De piloot gaf het sein om het vliegtuig te verlaten maar wanneer hij zelf als laatste aan de beurt is, blijkt er een probleem te zijn met zijn parachute. Er zat niets anders op dan een noodlanding te maken. De piloot cirkelde even rond boven Kortrijk-Dutsel en zag dan bij de grens met Linden op de flank van de Speelberg een terrein dat daarvoor geschikt lijkt….
De rest van het verhaal kan je met het ganse gezin komen ontdekken op ons evenement. Maak kennis met de bemanningsleden van het “Vliegende Fort” en de lokale bevolking die hen ter hulp kwam (reenactors).

2024 – SAVE THE DATE
Zet zondag 20 oktober 2024 alvast in je agenda, want dan organiseren we een nieuwe editie van Mayday! Mayday! Noodlanding op de Speelberg.
In 2024 is het 80 jarig geleden dat de noodlanding plaatsvond, dus alle reden voor een extra uitgebreide editie!

Praktische info
– GRATIS INKOM VOOR IEDEREEN
– Het terrein is toegankelijk tussen 10.00 en 17.00 uur
– Honden zijn toegelaten mits AANGELIJND
– Op het terrein kunt u cash betalen of met payconic (app op gsm), er is geen bancontact
– Parkeren kan NIET op ons terrein, maar op ons veld zo’n 50 meter naast de opgang tot ons terrein (aangegeven met borden/wegwijzers)

MAYDAY! Noodlanding op de Speelberg is een evenement van:
Archeoproof
U.S. Army Air Forces Historical Society
Smellekens Household
Huize Chartreuze