De zeis was tot midden de 20e eeuw een onmisbaar handwerktuig. In het tijdperk van machinale maaiers lijkt de zeis misschien ouderwets en nodeloos vermoeiend, maar na de opleiding ‘werken met de zeis’ ben je overtuigd van het tegendeel. Zeisen is minder belastend voor lichaam en geest dankzij het gewicht, de rustige zwaaibeweging en het weinige lawaai. Bovendien werkt het veiliger, komen er geen fossiele brandstoffen aan te pas en wordt het gras fijner afgesneden. En in tijden van ecologisch denken en handelen, biedt de zeis meer kans om bloeiende planten tussen de grassen uit te sparen.
Mits oefening en een goede techniek zijn maaiwerken even snel of zelfs sneller te klaren. Vaak gebeuren maaiwerken met de zeis ook in groep, waardoor het verwordt tot een plezant, sociaal gebeuren. De combinatie van het rustgevende karakter en de fysieke inspanning verzorgt een heropleving van deze ambacht.
Tijdens deze dag ervaar je waar en wanneer het gebruik van de zeis een meerwaarde betekent, en hoe je veilig en correct omgaat met dit geniale handwerktuig. Afstellen en werktechnieken komen ruim aan bod, net als het onderhouden van een scherpe snede via wetten en haren.
Je krijgt een overzicht over de verschillende zeisstijlen, hoe je een zeis afstelt, je leert verschillende basis maaitechnieken, bekijkt zeisherstel, wetten & basistechniek haren en hoe je efficiënt hooit. Doorlopend krijg je informatie over gefaseerd maaibeheer, soortenkennis etc.
Lesgever
Onze begeleider Kevin Lambeets draait al twintig jaar mee als praktiserend veldecoloog én fervent gebruiker van handgereedschap. In 2018 richtte hij Zeis en Bijl op (www.zeisenbijl.be/) waar hij dit enthousiasme deelt via diverse opleidingen en lezingen. Hij dompelt je tijdens de opleiding onder in de geheimen van efficiënt en veilig werken met handgetuig. Terloops vertelt Kevin over flora en fauna, over het belang van werken met respect voor de natuur en onthaasting. Een unieke dag op den buiten!
Aantal deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 6
Maximaal aantal deelnemers: 8
Meebrengen
Om te beginnen veel goesting en enthousiasme!
Draag aangepaste kledij en stevige schoenen. Neem ook handschoenen mee, en als je zelf over een zeis beschikt mag je deze zeker ook meenemen (dit is geen vereiste, er is voldoende materiaal voor alle deelnemers voorzien). Pen en papier kunnen ook zeker van pas komen!
Prijs
De kosten voor deze dagopleiding zijn € 125,-. Dit is inclusief koffie/thee en een lunch.
Wanneer?
Zaterdag 8 juni 2024
** VOLZET **