Dagopleiding “werken met de bijl”

Bosbijl, kantbijl, velbijl, kliefbijl, gertel, bramenhaak, cognée, Rheinland,… termen uit vervlogen tijden! Of toch niet?
Tijdens deze opleiding maak je kennis met allerhande bosgereedschap. Niet alleen leer je er op een veilige manier mee omgaan, maar ook hoe deze efficiënt in te zetten tijdens ecologisch beheer van houtige gewassen.

Na het onttakken van stammen en verdelen van dikker takhout, leer je bomen met een kleine diameter veilig en doeltreffend vellen. Kapmessen passeren de revue als onmisbaar handgereedschap om bijvoorbeeld takhout te verkleinen.
Handzagen en takkenscharen worden ook bekeken omdat deze goed van pas komen voor specifieke klussen. Ook ander bosgereedschap zoals handzagen of bramensikkels komen aan bod. 

Uiteraard vormt onderhoud van de snede een belangrijk onderdeel van deze dagopleiding. Je ervaart hoe de vorm van de snede en de welving van het blad, maar ook gewicht de functionaliteit van slaggereedschap bepalen.

Lesgever
Na een opleiding Biologie en een onderzoek naar de gevolgen van overstromingen op ongewervelden, verkoos Kevin Lambeets zich professioneel in te zetten voor natuurbescherming. Dit was niet nieuw voor hem, want al sinds 2004 is hij actief als vrijwilliger in het natuurgebied Grote Getevallei, waar hij zich toespitst op praktisch natuurbeheer en natuurstudie. Daarnaast is Kevin geïntrigeerd door handwerktuigen, ecologisch tuinieren en kunstsmeden.

Aantal deelnemers
Minimum/maximum aantal deelnemers: 6
Ben je te laat met inschrijven? Stuur dan gerust een e-mail naar Huize Chartreuze om je op de interesselijst te plaatsen. Bij een volgende opleiding sturen we je een e-mail.

Wanneer?
Zaterdag 20 november// 8:30 – 15.30 á 16.00 uur

Meebrengen
Goesting om te beginnen!
Zorg daarnaast voor aangepaste kledij, veiligheidsschoenen en werkhandschoenen. Indien je in het bezit bent van bijlen of kapmessen mag je deze zeker ook meenemen, maar dit is geen vereiste (er is voor iedereen voldoende materiaal voorzien)
Pen en papier kunnen zeker ook handig zijn.

Prijs
De kosten voor deze dagopleiding zijn € 120,-. Dit is inclusief koffie/thee en een lunch.

Inschrijven
Inschrijven voor deze dagopleiding kan hier