Mayday! Noodlanding op de Speelberg!

We schrijven dinsdag 17 oktober 1944. Het Hageland is bevrijd, maar verder naar het oosten woedt de Tweede Wereldoorlog nog in alle hevigheid. Plots worden de inwoners van Kortrijk-Dutsel opgeschrikt door een vliegtuig dat op lage hoogte over het dorp scheert: een Amerikaanse B-17 bommenwerper in moeilijkheden. Korte tijd later maakt het toestel een buiklanding in een veld op de Speelberg. Wat doet die hier? En hoe heeft de bemanning het ervan afgebracht?

Een antwoord op deze en vele andere vragen krijg je op zondag 13 oktober 2019. Die dag herdenken we de 75ste verjaardag van deze gebeurtenis. Van 10:00 tot 17:00 kan je bij Huize Chartreuze terecht voor een unieke belevenis. Aan de hand van ooggetuigenverslagen, historische documenten, authentieke onderdelen van het vliegtuig en personages die deze bewogen geschiedenis weer tot leven brengen, vertellen we het bijzonder boeiende verhaal van de B-17 van de Speelberg.

Doorlopend kan je kennismaken met enkele bemanningsleden van een B-17 van de 381st Bomb Group (Heavy). Om 10:30 en om 14:00 is er een voordracht over dit iconische toestel, de heldhaftige bemanning en de noodlanding op de Speelberg. We verwelkomen ook enkele ooggetuigen. En wie zelf eens een bezoek wil brengen aan de crash site, kan om 11:30 en om 15:00 deelnemen aan een korte geleide wandeling. Tussendoor kan je op het terrein natuurlijk genieten van een drankje.

De toegangsprijs bedraagt € 2,50. Wie deelneemt aan de wandeling betaalt € 2,50 extra. U kunt vooraf uw toegangskaart bestellen via deze link, of deze aan de deur kopen. Wilt u deelnemen aan de wandeling? Bestel dan zeker op voorhand uw tickets!

Dit evenement wordt georganiseerd door Huize Chartreuze, ARCHEOproof en U.S. Army Air Forces Historical Society